top of page

צוואות

Picturs_%D7%A2%D7%9E%D7%95%D7%93_7_edite

צוואה כסגולה לאריכות ימים

זה לא פשוט לקחת החלטות שמתייחסות לעתיד המעורפל או למצבים, שאנחנו אפילו לא רוצים לחשוב שניקלע אליהם, גם אם אנו יודעים בוודאות שנגיע אליהם.


למה לחשוב עליהם עכשיו? זה כל כך מדכא!  
במהלך ימי חיינו טיפחנו חיי משפחה, הנחלנו מסורת וערכים וצברנו רכוש בעמל רב, במטרה להבטיח את צרכינו וצרכי משפחתנו. החשש שמפעל חיינו ירד לטמיון לאחר אחרית ימינו אינו נותן מנוח. אנחנו רוצים למנוע סכסוכי ירושה בין הילדים, ולהבטיח שהכסף שצברנו בעמל רב ישמש עבורם קרש קפיצה לחיים.

עריכת צוואה מאפשרת לנו להשפיע על מהלך חייהם של צאצאינו גם לאחר אחרית ימינו. במסגרת הצוואה ניתן להעניק להם ר
כוש באופן מושכל כפרי של תהליך, בו נערכת התבוננות ובחינה למציאת האיזון בין הצורך לשלוט ולהגן, לבין הענקת מרחב לניסוי והתפתחות הכרוכה בסיכונים- בין הענקה שוויונית לבין הענקה בהתאם למיפוי הצרכים של הנהנים עפ"י הצוואה.

חוק הירושה קובע מנגנן לחלוקת רכושו של אדם שנפטר ולא הותיר אחריו צוואה. במות אדם העיזבון יעבור ליורשיו. חלוקת העיזבון לפי הדין נעשית על פי מעגלי הקרבה למוריש באופן ש-1/2 מחולק לבן הזוג ו-1/2 מחולק לילדים בחלקים שווים. כמו כן החוק קובע כי בן הזוג מקבל את כל תכולת הבית והמכונית המשפחתית.

למה לערוך צוואה ולא לסמוך על חוק הירושה?

נראה כי שאלה זו היא חסרת גיל: שואלים אותה אנשים בגיל הפנסיה, כי "לא נעשים צעירים יותר"; הורים צעירים, שזה עתה נולד הילד הראשון שלהם, או כאלה שזה ילדם הראשון מהאישה השנייה (או האחרת); אנשים לקראת נישואין או אחרי גירושין, כאלה שהתגלגל לידיהם רכוש כלשהו וכאלה שצברו את רכושם בעצמם.

קיימות 4 דרכים לעריכת צוואה: צוואה בכתב יד, צוואה בעדים, צוואה הדדית וצוואת שכיב מרע.

כדאי וצריך לערוך צוואה כאשר חלוקה לפי הדין אינה נכונה לנו, ואף עלולה לפגוע ביורשים. לדוגמא, במקרה שהרכוש שנותיר אחרינו אינו רכוש שקל יהיה ליורשים לנהלו במשותף או לחלקו ביניהם, אם מטעמי תכנון מס לגיטימי ואם משיקולים מעשיים אחרים.

עריכת צוואה היא בבחינת הכרח כאשר לאחד היורשים יש לקות או צורך מיוחד המצריך היערכות כלכלית מיוחדת. רק באמצעות צוואה יכול המוריש להבטיח תמיכה כלכלית גם לאחר מותו מכספי העיזבון למי שאינו יורש , לדוגמא צרכי קיום של הוריו.

חוק הירושה שנחקק ב-1965 אינו נותן מענה למציאות המתפתחת הקיימת היום, לפיה לצד מודל המשפחה המסורתית התפתחו תאים משפחתיים מגוונים נוספים. לפיכך במקרים מסוימים על מנת להבטיח שזכות הירושה תהיה בהלימה לרצון המוריש, הכרחי לכתוב צוואה על מנת למנוע בעיות בעתיד.
לדוגמא : במקרה של ידועים בציבור, לעתים קרובות המוריש יעדיף שהילדים מהנישואים הקודמים יהיו היורשים ולא מעוניין להעניק לבן הזוג הידוע בציבור זכויות ירושה עפ"י החוק. למוריש יש חופש בחירה האם להעניק לבן הזוג זכות למגורים ובכך למנוע חשש שצאצאיו לא ינהגו כלפיו בהגינות.
מקרה אחר הוא כאשר למוריש יש חברה או עסק פעיל, והוא מעוניין שהעסק ימשיך לפעול לאחר לכתו. במקרה זה יש חשיבות להסדיר את העניין בצוואה, שכן יורשים שלא יידעו להסתדר ביניהם עלולים למוטט את מפעל חייו המשגשג של המוריש.
מקרה נוסף הוא בני זוג שנמצאים בהליכי גירושין. חשוב לזכור כי כל עוד לא ניתן גט הם נחשבים כנשואים ומעמדם כבני זוג הזכאים לרשת לפי חוק הירושה נשמר, לפיכך כדאי להסדיר באמצעות צוואה את רצונו של כל אחד מבני הזוג ביחס לשאלה מי יירש אותם.

לעיתים קרובות כתיבת צוואה כרוכה במעצור רגשי. בתהליך עבודה מכבד וסבלני, תוך ראיית האדם, הבנת עולמו, עזרה בדיוק רצונותיו, תוך שימוש בכלים הרחבים שמאפשר חוק הירושה הישראלי, וניסוחם לכדי מסמך משפטי אני מאפשרת לאדם לידה של צוואה- מסמך משפטי, בעל נשמה היוצא ממעמקי לבו של אדם המהרהר במותו ובמה שיקרה אחרי מותו בניסיון אחרון לעצב את חייהם של הנשארים אחריו באופן מאוזן.

אז ברור לכולנו שאיננו יודעים עד מתי נהיה פה, לכן כדאי לעסוק היום בתכנון המחר- התקשרו לקביעת פגישה לשם כתיבת צוואה, ותתפנו לחיות את החיים בלי לחשוב על המחר.

אני מנהלת משרד בוטיק בהוד השרון וכן מקיימת פגישות במשרד הממוקם במגדלי WE בתל אביב.

bottom of page